Scapi de rovinietă dacă acoperi, parțial, plăcuța din față a numărului de înmatriculare?

Taxa de drum este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile naționale, europene și pe autostrăzi. Unii șoferi, însă, caută metode de a evita achitarea acestei obligații. De exemplu, scapi de rovinietă dacă acoperi, parțial, plăcuța din față a numărului de înmatriculare cu o folie sau o bandă adezivă mată?

Mulți șoferi au încercat de-a lungul timpului diverse metode pentru a evita plata rovinietei.

Unii au numărul de înmatriculare cu o folie transparentă, care să nu permită citirea cifrelor și literelor. Alții chiar au conceput dispozitive care să retracteze automat numărul, la apăsarea unui buton.

Însă, aceste modalități de a evita plata taxei de drum nu sunt legale.

Scapi de rovinietă dacă acoperi, parțial, plăcuța din față a numărului de înmatriculare?

Sfaturile găsite „pe internet”, de evitare a plății taxei de drum, nu sunt nici eficiente, nici legale.

De exemplu, acoperirea parțială a plăcuței de înmatriculare aflată în partea din față a mașinii, te „scapă” temporar de amenda pentru lipsa rovinietei.

Camerele de rovinietă sunt conectate la un sistem automat de citire și identificare a numărului de înmatriculare în baza de date națională. În momentul în care un număr de înmatriculare nu poate fi citit, se generează o alertă. Imaginile sunt analizate apoi de un specialist CNAIR și se vor face verificări amănunțite ale vehiculului, pentru a stabili identitatea proprietarului. După care, dacă se constată că nu are rovinietă, va primi amendă pentru lipsa acesteia, iar pentru că numărul era mascat, o altă sancțiune de la Poliție”, au explicat pentru ProMotor reprezentanți ai Companiei Naționale de Drumuri (CNAIR).

Conform legii, plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie vizibile. Obturarea acestora, chiar și neintenționată, constituie o încălcare a legii rutiere.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare”, se precizează în Art. 99 (1) din legea 195/2002.

Ceea ce înseamnă că șoferul riscă 2 sau 3 puncte de amendă, adică o sancțiune între 330 lei și 495 de lei.

Cât este amenda pentru cei care nu plătesc la timp taxa de drum

Legea stabilește că proprietarul unei mașini care circulă fără rovinietă valabilă, riscă să fie amendat contravențional.

Sancțiunea este cuprinsă între 250 și 500 de lei, dar poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru vehiculele de mare tonaj.

Constatarea lipsei taxei de drum se face cu ajutorul camerelor de luat vederi aparținând Companiei de Drumuri. Acestea fotografiază numărul de înmatriculare al mașinilor și verifică în baza de date dacă pentru respectivul vehicul s-a plătit rovinietă.

Conform legii, șoferii primesc o singură amendă pentru lipsa rovinietei, din momentul în care a fost surprins de camerele CNAIR și până când îi este adusă la cunoștință abaterea.

Rovinieta nu mai trebuie plătită înaintea efectuării călătoriei

Anul acesta, a intrat în vigoare o nouă lege, care permite plata rovinietei după efectuarea călătoriei.

Legea 275/2024 permite șoferilor care circulă cu mașina să achite taxa de drum până la ora 24 a zilei următoare. Însă, această măsură se va aplica abia din anul 2026.

Ceea ce înseamnă că, în prezent, șoferii sunt obligați, în continuare, să-și ia rovinietă înainte de a pleca la drum. Dar, cu toate că există această obligație, CNAIR permite celor care nu au plătit taxa de drum să o achite până la miezul nopții.

Dacă șoferul își va cumpăra rovinietă în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat. Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință, care poate au omis să-și ia rovinieta. Sau poate nu au avut în drumul lor de unde să o cumpere. Deci, dacă ai circulat fără rovinietă, dar achiți taxa de drum în aceeași zi, nu vei fi amendat”, a explicat pentru ProMotor purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Noul act normativ, care se va aplica din 2026, prevede că derogarea va fi valabilă numai în cazul vehiculelor de până la 3.5 tone.

În plus, taxa de drum se va calcula în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice.

Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo. Astfel, vehiculele grele vor plăti rovinietă prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.


Urmărește Promotor.ro peGoogle News

Ai o masina mai noua de 2005 si vreo sa o vinzi? Solicita oferta pentru masina ta

Ultimele stiri