Legea care permite șoferilor să achite rovinieta după efectuarea călătoriei a intrat în vigoare anul acesta. Actul normativ aduce și o serie de modificări în ceea ce privește calcularea taxei de drum pentru camioane.
Legea din România impune o taxă de drum pentru toate vehiculele care circulă pe un drum național, european, expres sau pe autostradă.
În schimb, nu se aplică în cazul celor care folosesc drumurile locale sau județene. Această taxă diferă în funcție de tipul vehiculului și de destinația acestuia.
Cât este amenda pentru cei care nu plătesc la timp taxa de drum
Legea stabilește că proprietarul unei mașini care circulă fără rovinietă valabilă, riscă să fie amendat contravențional.
Sancțiunea este cuprinsă între 250 și 500 de lei, dar poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru camioanele de mare tonaj.
Constatarea lipsei taxei de drum se face cu ajutorul camerelor de luat vederi aparținând Companiei de Drumuri (CNAIR). Acestea fotografiază numărul de înmatriculare al mașinilor și verifică în baza de date dacă pentru acesta s-a plătit rovinietă.
Conform legii, șoferii primesc o singură amendă pentru lipsa rovinietei, din momentul în care a fost surprins de camerele CNAIR și până când îi este adusă la cunoștință abaterea.
Rovinieta nu mai trebuie plătită înaintea efectuării călătoriei
Anul acesta, a intrat în vigoare o nouă lege, care permite plata rovinietei după efectuarea călătoriei.
Legea 275/2024 permite șoferilor care circulă cu mașina să achite taxa de drum până la ora 24 a zilei următoare. Însă, această măsură se va aplica abia din anul 2026.
Ceea ce înseamnă că, în prezent, șoferii sunt obligați, în continuare, să-și ia rovinietă înainte de a pleca la drum. Dar, cu toate că există această obligație, CNAIR permite celor care nu au plătit taxa de drum să o achite până la miezul nopții.
„Dacă șoferul își va cumpăra rovinietă în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat. Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință, care poate au omis să-și ia rovinieta. Sau poate nu au avut în drumul lor de unde să o cumpere. Deci, dacă ai circulat fără rovinietă, dar achiți taxa de drum în aceeași zi, nu vei fi amendat”, a explicat pentru ProMotor purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
Noul act normativ, care se va aplica din 2026, prevede că derogarea va fi valabilă numai în cazul vehiculelor de până la 3.5 tone.
În plus, taxa de drum se va calcula în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice.
Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo. Astfel, vehiculele grele vor plăti rovinietă prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.