Alegerea unor anvelope noi pentru mașină trebuie să țină cont de mai multe criterii, precum anotimpul în care e folosit sau dimensiuni. Aceste informații se găsesc în cartea mașinii, iar șoferii trebuie să le respecte. Dar, este legal să pui cauciucuri cu indice de greutate diferit pe aceeași axă?
Anvelopele unei mașini se uzează diferit în față și în spate. Mai exact, cauciucurile din față se vor toci mai repede decât cele de pe puntea spate.
De aceea, unii șoferi sunt tentați ca în momentul în care schimbă anvelopele, să le înlocuiască doar pe cele foarte uzate.
Este legal să pui cauciucuri cu indice de greutate diferit pe aceeași axă?
Indicele de greutate al anvelopei reprezintă sarcina maximă pe care o poate suportă un pneu în condiții de siguranță. Această informație este inscripționată pe flancul anvelopei, alături de indicele de viteză, sub formă unei cifre.
„Conform legii, un vehicul trebuie echipat cu anvelope specificate în cartea de identitate a acestuia, având exact aceleași valori. Dacă sunt permise mai multe variante, trebuie aleasă una dintre ele și toate cele patru roți să aibă același indice. Pentru că, dacă este montată chiar și o singură anvelopă diferită, va schimba atât aerodinamica mașinii, cât și stabilitatea acesteia pe șosea, ceea ce poate fi periculos”, a explicat pentru ProMotor ofițerul de poliție Octavian Perțea, cunoscut în mediul online pentru clipurile video prin care explică legislația rutieră și modul de aplicare a Codului Rutier.
Așadar, chiar dacă nu sunt înlocuite simultan toate cele patru anvelope, acestea trebuie să fie similare.
Deci, toate trebuie să aibă aceeași dimensiune și aceleași specificații tehnice.
Ce se întâmplă dacă montezi pe vehicul anvelope neconforme
Montarea pe mașină a unor anvelope neconforme sau care nu respectă dimensiunile stabilite de producătorul mașinii, nu e legală.
„Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în cazul în care […] anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisă”, stabilește Art. 112 (1-h), din OUG 195/2002.
Așadar, conducătorii auto nu vor mai avea dreptul să folosească acest autovehicul. Iar pentru a-și recupera talonul auto trebuie să înlocuiască anvelopele cu unele conforme. După care pot solicita o inspecție RAR, pentru a primi avizul necesar în vederea recuperării certificatului de înmatriculare.