În România sunt impuse restricții de viteză pe toate categoriile de drumu. Iar când un șofer este înregistrat de Poliție că a depășit viteza maximă legală, fie este oprit și amendat, fie primește sancțiunea acasă, prin Poștă. Însă, există anumite vehicule care sunt iertate, iar șoferii acestora nu primesc amendă în cazul în care sunt prinși de radar.
Sunt mașini care, conform legii, au un regim special de circulație. Acestea nu se supun reglementărilor impuse prin lege tuturor celorlalte vehicule.
Astfel că nu au obligația de a respecta nici regulile de circulație, nici culoarea semaforului, nici limita de viteză.
Vehicule cu regim special de circulație
Vehiculele cu regim special de circulație se diferențiază de restul mașinilor datorită semnalelor acustice și luminoase.
Semnalele speciale de avertizare luminoase au următoarele semnificații:
- lumina roșie – obligă participanții la traficul să oprească, în direcția de mers, cât mai aproape de marginea drumului;
- lumina albastră – obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere.
Așadar, șoferii care întâlnesc un vehicul care are pornite girofarurile de culoare roșie, au obligația de a opri. Când girofarul e de culoare albastră, nu sunt obligați să oprească, ci doar să acorde prioritate de trecere.
Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase de culoare:
- roșie – autovehicule aparținând Poliției și Pompierilor;
- albastră – autovehicule aparținând:
- Poliției, Jandarmeriei, Poliției de frontieră;
- Autorității Vamale Române;
- Agenției Naționale de Administrare Fiscală,
- Serviciului de ambulanță sau medicină legală;
- Protecției civile;
- Salvamont și Salvaspeo;
- Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare;
- Serviciului Român de Informații și Serviciului de Protecție și Pază;
- Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției;
- Ministerul Public (autovehicule de serviciu ale procurorilor), atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.
Deci, conform legii, șoferii trebuie să tragă pe dreapta și să oprească doar la trecerea unei mașini de Poliție sau de Pompieri.
Ce mașini sunt iertate dacă sunt luate de radar
Conform legii, vehiculele de intervenție care au semnalele acustice și luminoase în funcțiune sunt iertate dacă sunt luate de radar.
„Au regim de circulație prioritară numai […] atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore”, se precizează în Art. 61 (1) din OUG 195/2002.
Dar, dacă girofarurile sunt oprite sau sirena nu e pusă în funcțiune, aceste vehicule nu mai beneficiază de regim special de circulație.
„Sunt și mașini care aparțin Ministerului de Interne și sunt folosite pentru misiuni speciale de filaj, de supraveghere. Iar în situații excepționale, pot fi folosite la intervenții. Acestea nu sunt colantate, nu au girofaruri, însă numerele lor de înmatriculare se regăsesc într-o bază specială de date. Astfel că și acestea beneficiază de regim special de circulație”, au explicat pentru ProMotor surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Conform legii, șoferii mașinilor cu regim special de circulație, care nu au pornite semnalele acustice și luminoase, au obligația de a respecta toate regulile rutiere, inclusiv limita de viteză.
Iar dacă cel aflat la volanul unui vehicul cu regim de circulație special e luat de radar, va putea fi amendat. Inclusiv cei care conduc o autospecială de Poliție, Pompieri, Salvare sau Jandarmerie.