Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Guvernul a aprobat proiectul de 380 MIL. lei

Guvernul României a aprobat proiectul de digitalizare a cărților de identitate. Ceea ce înseamnă că, odată ce va începe implementarea, românii se vor putea legitima cu telefonul mobil.

Proiectul de creare a cărților de identitate electronice a fost aprobat în ultima ședință de Guvern.

Această investiție, de peste 380 de milioane de lei, este finanțată prin PNRR, din fonduri europene.

Cartea de identitate, pe telefonul mobil

Guvernul a aprobat două proiecte de digitalizare. Unul dintre acte stabilește digitalizarea cărţii de identitate electronice, iar cel de-al doilea se referă la digitalizarea sistemului notarial.

Aprobăm, azi, două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetăţeni. Primul se referă la digitalizarea cărţii de identitate electronice, investiţie de peste 380 de milioane de lei, finanţată prin PNRR”, a declarat Premierul României, Marcel Ciolacu.

Noile cărți de identitate electronice vor putea fi stocate pe telefoane, permițând cetățenilor să le utilizeze oficial.

Digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate presupune realizarea unor versiuni electronice ale acestor documente.

Aceste versiuni digitale vor conține aceleași informații care se regăsesc pe cipurile pașapoartelor și cărților de identitate fizice.

De asemenea, vor include și o fotografie a titularului. Însă, nu vor include amprentele digitale.

De precizat că aceste documente electronice vor avea un caracter opțional. Ceea ce înseamnă că documentele digitale vor fi create doar pe bază de cerere.

De asemenea, asta înseamnă că, odată ce va intra în vigoare noua Ordonanță, șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte buletinul în format fizic. Ci, la fel ca în cazul asigurării RCA, cartea de identitate va putea fi prezentată pe telefonul mobil.

Permis de conducere digital

La nivelul Uniunii Europene s-a propus introducerea unui permis de conducere digital. Documentul va putea fi salvat pe telefonul mobil.

Valabilitatea acestor documente se propune a fi de 15 ani, pentru cei care conduc motociclete, autoturisme sau tractoare. Pentru șoferii de camion și autobuz, propunerea este ca valabilitatea să fie redusă la 5 ani.

O altă propunere, neoficială, despre care s-a discutat în România, a fost introducerea unui talon auto în format electronic. Dar, deocamdată, nu a fost inițiată nicio propunere de modificare a legii în acest sens.

Dacă vor fi ratificate la nivel european, statele membre vor avea mulți ani la dispoziție pentru a transpune directivele în legislația națională. Dar, deocamdată nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Însă, e posibil ca până în 2030, permisul auto digital să fie introdus la nivelul întregii Uniuni Europene.

VIDEO


Urmărește Promotor.ro peGoogle News

Ai o masina mai noua de 2005 si vreo sa o vinzi? Solicita oferta pentru masina ta

Ultimele stiri