Care este limita de viteză în afara localității? Cu câți KM/H poți circula de un Drum Național

Vitezele maxime admise în România diferă în funcție de tipul de drum, de zonele pe care le traversează, de gabaritul mașinii și chiar și de condițiile meteo. Iar șoferii care nu respectă aceste limite pot fi amendați și chiar să rămână fără permis. Iată care este limita de viteză în afara localității și cu câți kilometri pe oră poți circula pe un Drum Național.

Dacă un șofer are de parcurs un drum de la București la Timișoara, va trece prin localități, va circula pe drumuri naționale, europene, poate chiar și expres, dacă merge pe ruta Pitești-Craiova. Și, desigur, are și câteva porțiuni de autostradă.

Așadar, va avea limite diferite de viteză, în funcție de fiecare tip de drum. Dar, limitele vor diferi și în funcție de vehiculul pe care îl conduce și de condițiile meteo.

Care este limita de viteză în afara localității

În localitate, limita de viteză este de 50 km/h pentru toate vehiculele, indiferent de categoria de permis sau experiența șoferului. Însă, în afara localității limitele variază.

Astfel, limita de viteză în afara localității este:

  • 90 km/h pe drumurile naționale sau județene;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 130 km/h pe autostradă.

Limita de viteză în afara localității pentru vehiculele care tractează o remorcă

Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile şi subcategoriile de autovehicule sunt:

  • 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
  • 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi subcategoria D1;
  • 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 şi C1;
  • 45 km/h, pentru tractoare şi mopede.

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător”, se stipulează în Art. 50 (2) din Codul Rutier.

Aceeași lege impune limite de viteză și pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depășite ori care transportă produse periculoase. Acestea nu au voie să depășească 70 km/h în afara localității.

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puțin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, se mai precizează în lege.

De asemenea, administratorul drumului poate impune limite de viteză diferite, în funcție de condițiile meteo. De exemplu, pe autostrad A1 București-Pitești, când plouă sau carosabilul este umed, limita este redusă la 80 km/h.

Așadar, revenind la exemplul de la început, pe un drum București-Timișoara, șoferul va avea limite maxime de viteza care vor varia între 30km/h și 130 km/h.


Urmărește Promotor.ro peGoogle News

Ai o masina mai noua de 2005 si vreo sa o vinzi? Solicita oferta pentru masina ta

Ultimele stiri